dimarts, 30 de desembre del 2014

Els canelons de l'àvia:



Res més típic per Nadal que uns bons canelons, d'aquells bons, de tota la vida.

Us mostraré la recepta utilitzada durant anys i anys per la nostra família...


INGREDIENTS
1 botifarra crua
1 pollastre ecològic
1 tros de carn magre de porc
250 g de cansalada viada (crua, no salada)
2 fetges de pollastre
1 llauna mitjana paté de fetge de porc
100 g de pernil salat (ibèric)
100 g llard de porc
5 alls
1 branca de canyella
2 fulles de llorer
1 ceba gran
un got de vi blanc "Gran Xef"
un got de brandi
3 o 4 caixes de pasta de caneló "El Pavo"
sal
oli d'oliva
formatge ratllat
mantega

Per a la salsa beixamel

1 cullerada de farina 
1/2 l de llet
50 g de mantega
nou moscada
sal
ELABORACIÓ

FASE 1: El rostit previ i la preparació del farciment
  1.  Netegeu bé tota la carn i el pollastre. 
  2.  Començarem per enrossir una mica la carn...i posarem una mica de llard en una cassola.
  3.  A mi m'agrada posar també oli d'oliva....i limitar el consum de llard, però ho podeu fer amb un o l'altre.
  4.  Mentre s'escalfa l'oli, podeu anar salant i empebrant el pollastre.
  5.  I el posem a daurar, per les dues bandes.
  6.  També podeu anar salant i empebrant la resta de carn.
  7.  Reservem el pollastre i anem daurant la carn....menys els fetges de pollastre.
  8.  No l'hem de fregir ni de coure...només donar color, marcar bé que se'n diu...amb el foc mitjà-fort.
  9.  Ho reservem tot plegat.
  10.  Ara, tallem la ceba a talls grossos....i els alls sencers.
  11. Hi aboquem tota la carn a la cassola....
  12.  ...i hi incorporem la ceba, l'all....
  13.  ...i la branca de canyella....
  14. ...i el llorer...
  15.  Li donem unes voltes...i deixem que es faci tot plegat una estona...uns 10 minuts.
  16.  Podeu tapar la cassola si voleu.
  17.  Passat el temps, preparem el vi....
  18.  ...i l'incorporem .
  19.  Ara, esperem uns 10 minuts a que s'evapori l'alcohol.
  20.  Ummm...quina flaire.
  21. Correcte, és el moment d'incorporar l'aigua per la cocció. Que sigui calenta millor...i no abusar. És millor posar miquetes d'aigua calenta....que posar-ne massa. Si teniu bon ull....amb el temps, hi tirareu la quantitat adequada de líquid.
  22.  Ho salem una mica, sense passar-nos...
  23. ... i hi incorporem els fetges de pollastre...que no hem daurat per no assecar-los massa.
  24. Ara és qüestió de paciència. Posar-ho a foc mig-baix...i deixar que es faci el rostit durant uns 40-45 minuts. Fins que el pollastre sigui ben cuit.
  25.  Un cop passat aquest temps....deixeu-lo refredar a la mateixa cassola.
  26.  Així, ja es podria menjar, obviament. 
  27. Ara el que farem serà triar tota la carn....i reservar-la en un altre recipient...i el suc colar-lo i reservar-lo a banda.
  28.  Molt bé.
  29. Ara tenim la "feineta" d'anar triant tota la carn....que no quedi cap os, nervis ni restes dures....per poder-ho triturar amb tranquilitat.
  30.  Ja tenim tota la carn triada i sense ossos. Podem començar a triturar-ho.
FASE 2: Enrotllem els canelons

  1.  Com sempre, i que consti que no tinc cap comissió, eh?....però El Pavo són els millors.
  2.  Posem abundant aigua a bullir....amb un raig d'oli...
  3.  ...i un polsim de sal...
  4.  Mentre s'escalfa l'aigua anem obrint els canelons amb molt de compte que es trenquem amb facilitat.
  5.  Posarem un drap de cuina net i ben humit (mullat) a sobre de la taula. Aquí anirem deixant la pasta cuita.
  6.  Quan arrenqui el bull...hi tirarem la pasta...d'una en una...per evitar que s'enganxin...i no masses alhora.
  7.  Passats uns 8-9 minuts ja serà cuita.
  8.  Es interesant passar-les per aigua freda...per trabar la cocció.
  9.  Anirem col.locant la pasta dels canelons sobre el drap humit.
  10.  Mentre, ja podrem anar fent porcions del farciment.
  11.  Mes o menys, que quedin igual.
  12.  I ara...pim pam...anar farcint.
  13.  Amb un rostit com aquest...us poden arribar a sortir uns 70-80 canelons.
  14.  Els enrotllem.
  15.  Feu una mica de pressió i intenteu que quedin ben tancats.
  16.  Ara, és qüestió d'anar col.locant-los en una safata pel forn.
  17. En podeu fer varies safates...i congelar-les per un altre dia acabar de fer la beixamel i gratinar-los.
  18. Per tant, aquí acabaria la fase 2.
FASE 3: Beixamel i gratinat
  1.  Doncs vinga, que ja acabem. Com sempre, fem un "roux" pe començar la beixamel.
  2.  Hi posem la farina, la lliguem i la deixem coure una mica.
  3.  Anem afegint la llet poc a poc...i l'anem lligant.
  4.  Ara, la nou moscada.
  5. Ratllem una mica, no massa que és força aromàtica. Hi posem la sal i no parem de remenar durant els propers 20-25 minuts...fins que tingui una bona textura.
  6.  Ja la podem abocar sobre els canelons....que es cobreixi bé.
  7.  Lo seu es que quedin sumergits...com aquí.
  8.  Tot i que això dependrà també del tamany de la safata.
  9.  I que ens queda?...poquet poquet....posar uns daus de mantega per sobre...
  10.  ...el formatge per sobre....
  11.  ...i llestos, a gratinar fins que tinguin bon coloret.
  12.  I per fi....aquí els tenim.
  13.  Donen molta feina, es cert...però si en feu molts els podeu congelar i tenir per un temps.
  14.  Que vagi de gust, doncs.
  15.  Bon Profit i Bon Nadal !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada