Els canelons de l'àvia:
Res més típic per Nadal que uns bons canelons, d'aquells bons, de tota la vida.
Us mostraré la recepta utilitzada durant anys i anys per la nostra família...
INGREDIENTS
1 botifarra crua
1 pollastre ecològic
1 tros de carn magre de porc
250 g de cansalada viada (crua, no salada)
2 fetges de pollastre
1 llauna mitjana paté de fetge de porc
100 g de pernil salat (ibèric)
100 g llard de porc
5 alls
1 branca de canyella
2 fulles de llorer
1 ceba gran
un got de vi blanc "Gran Xef"
un got de brandi
3 o 4 caixes de pasta de caneló "El Pavo"
sal
oli d'oliva
formatge ratllat
mantega
Per a la salsa beixamel
1 cullerada de farina
1/2 l de llet
50 g de mantega
nou moscada
sal
1 botifarra crua
1 pollastre ecològic
1 tros de carn magre de porc
250 g de cansalada viada (crua, no salada)
2 fetges de pollastre
1 llauna mitjana paté de fetge de porc
100 g de pernil salat (ibèric)
100 g llard de porc
5 alls
1 branca de canyella
2 fulles de llorer
1 ceba gran
un got de vi blanc "Gran Xef"
un got de brandi
3 o 4 caixes de pasta de caneló "El Pavo"
sal
oli d'oliva
formatge ratllat
mantega
Per a la salsa beixamel
1 cullerada de farina
1/2 l de llet
50 g de mantega
nou moscada
sal
ELABORACIÓ
FASE 1: El rostit previ i la preparació del farciment
FASE 1: El rostit previ i la preparació del farciment
- Netegeu bé tota la carn i el pollastre.
- Començarem per enrossir una mica la carn...i posarem una mica de llard en una cassola.
- A mi m'agrada posar també oli d'oliva....i limitar el consum de llard, però ho podeu fer amb un o l'altre.
- Mentre s'escalfa l'oli, podeu anar salant i empebrant el pollastre.
- I el posem a daurar, per les dues bandes.
- També podeu anar salant i empebrant la resta de carn.
- Reservem el pollastre i anem daurant la carn....menys els fetges de pollastre.
- No l'hem de fregir ni de coure...només donar color, marcar bé que se'n diu...amb el foc mitjà-fort.
- Ho reservem tot plegat.
- Ara, tallem la ceba a talls grossos....i els alls sencers.
- Hi aboquem tota la carn a la cassola....
- ...i hi incorporem la ceba, l'all....
- ...i la branca de canyella....
- ...i el llorer...
- Li donem unes voltes...i deixem que es faci tot plegat una estona...uns 10 minuts.
- Podeu tapar la cassola si voleu.
- Passat el temps, preparem el vi....
- ...i l'incorporem .
- Ara, esperem uns 10 minuts a que s'evapori l'alcohol.
- Ummm...quina flaire.
- Correcte, és el moment d'incorporar l'aigua per la cocció. Que sigui calenta millor...i no abusar. És millor posar miquetes d'aigua calenta....que posar-ne massa. Si teniu bon ull....amb el temps, hi tirareu la quantitat adequada de líquid.
- Ho salem una mica, sense passar-nos...
- ... i hi incorporem els fetges de pollastre...que no hem daurat per no assecar-los massa.
- Ara és qüestió de paciència. Posar-ho a foc mig-baix...i deixar que es faci el rostit durant uns 40-45 minuts. Fins que el pollastre sigui ben cuit.
- Un cop passat aquest temps....deixeu-lo refredar a la mateixa cassola.
- Així, ja es podria menjar, obviament.
- Ara el que farem serà triar tota la carn....i reservar-la en un altre recipient...i el suc colar-lo i reservar-lo a banda.
- Molt bé.
- Ara tenim la "feineta" d'anar triant tota la carn....que no quedi cap os, nervis ni restes dures....per poder-ho triturar amb tranquilitat.
- Ja tenim tota la carn triada i sense ossos. Podem començar a triturar-ho.
FASE 2: Enrotllem els canelons
- Com sempre, i que consti que no tinc cap comissió, eh?....però El Pavo són els millors.
- Posem abundant aigua a bullir....amb un raig d'oli...
- ...i un polsim de sal...
- Mentre s'escalfa l'aigua anem obrint els canelons amb molt de compte que es trenquem amb facilitat.
- Posarem un drap de cuina net i ben humit (mullat) a sobre de la taula. Aquí anirem deixant la pasta cuita.
- Quan arrenqui el bull...hi tirarem la pasta...d'una en una...per evitar que s'enganxin...i no masses alhora.
- Passats uns 8-9 minuts ja serà cuita.
- Es interesant passar-les per aigua freda...per trabar la cocció.
- Anirem col.locant la pasta dels canelons sobre el drap humit.
- Mentre, ja podrem anar fent porcions del farciment.
- Mes o menys, que quedin igual.
- I ara...pim pam...anar farcint.
- Amb un rostit com aquest...us poden arribar a sortir uns 70-80 canelons.
- Els enrotllem.
- Feu una mica de pressió i intenteu que quedin ben tancats.
- Ara, és qüestió d'anar col.locant-los en una safata pel forn.
- En podeu fer varies safates...i congelar-les per un altre dia acabar de fer la beixamel i gratinar-los.
- Per tant, aquí acabaria la fase 2.
FASE 3: Beixamel i gratinat
- Doncs vinga, que ja acabem. Com sempre, fem un "roux" pe començar la beixamel.
- Hi posem la farina, la lliguem i la deixem coure una mica.
- Anem afegint la llet poc a poc...i l'anem lligant.
- Ara, la nou moscada.
- Ratllem una mica, no massa que és força aromàtica. Hi posem la sal i no parem de remenar durant els propers 20-25 minuts...fins que tingui una bona textura.
- Ja la podem abocar sobre els canelons....que es cobreixi bé.
- Lo seu es que quedin sumergits...com aquí.
- Tot i que això dependrà també del tamany de la safata.
- I que ens queda?...poquet poquet....posar uns daus de mantega per sobre...
- ...el formatge per sobre....
- ...i llestos, a gratinar fins que tinguin bon coloret.
- I per fi....aquí els tenim.
- Donen molta feina, es cert...però si en feu molts els podeu congelar i tenir per un temps.
- Que vagi de gust, doncs.
- Bon Profit i Bon Nadal !!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada